Digiä on kaikkialla. Mutta onko ilman sitä mahdollista elää? Jotta tähän kysymykseen voidaan vastata, täytyy ihan ensiksi ymmärtää, mitä digitalisaatio terminä oikein tarkoittaa. Digitalisaatiota on kaikkialla, paikoin jopa yllättävissäkin paikoissa: mobiiliajokortit, kaupan itsepalvelukassat, nettipankkien tunnusluvut ja jopa mobiilibussiliput ovat digitalisaatiota. Kaikki nämä asiat ovat jokapäiväisiä, arkisia työkaluja, joita jokainen meistä joskus käyttää.
Esimerkkejä digitalisaatiosta
Päivän aikana saattaa tulla käytettyä digitalisaation aikaansaamia apuvälineitä useaan otteeseen ennen kuin päivä on kunnolla päässyt alkuunkaan: olet saattanut herätä aikaisin aamulla älypuhelimesi herätyskellon soittoon, katsonut heti aamusi aluksi muutaman työsähköpostin älypuhelimesi kautta ja vastannut muutamaan ystäväsi viestiin, kuunnellut hieman musiikkia älypuhelimesi sisäänrakennetusta suoratoistokanavasta sekä lukenut aamun uutiset somekanaviesi syötteestä. Tämän jälkeen suuntaat varmaan töihin, jolloin ensimmäisenä kaivat esiin sähköisen ratikka- tai bussikorttisi näyttääksesi sen kuskille tai kulkupelin automaattiselle lukijalle, minkä jälkeen syvennytkin lempisarjasi uusimpaan jaksoon tai lempiartistisi musiikkiin loppumatkan ajaksi. Tämän jälkeen tulet toimistolle ja avaat ensi töiksesi tietokoneen ruudun, ja niin edelleen. Kuulostaako tutulta? Tältä näyttää yllättävän monen suomalaisen arki. Digi on läsnä kaikkialla ja koko ajan. Voisiko sen sitten karsia kokonaan pois?
Yksinkertainen vastaus kysymykseen on ei. Vaikka monissa asioissa digin voisikin korvata perinteisellä vaihtoehdolla, on se usein vähintäänkin vaikeampi tie. Monessa tapauksessa yritykset taistelevat jatkuvasti digitalisaation puolesta ja tekevät paljon töitä siirtyäkseen kokonaan digiin. Työntekijälle saatettaisiin näyttää ovea hyvinkin pian, mikäli esimerkiksi toimistotyötä tekevä konttorirotta vaatisi saada tehdä kaikki työnsä perinteiselle selluloosalle käsin tai kirjoituskoneella. Fakta on se, että digi ja sen mukanaan tuomat uudistukset helpottavat elämäämme jatkuvasti ja monilla eri tavoin.
Voidaankin siis kysyä vastakysymys: miksi haluaisimme elää ilman digiä? Mikäli liika somessa ja digin äärellä vietetty aika karmii, kannattaa lähestyä asiaa toiselta kantilta: mitä jos vähentäisin hieman. Monet ovat kokeilleet somepaastoa tai vähentäneet jatkuvaa uutisten tarkkailua. Aina ei totaalikieltäytyminen ole paras vaihtoehto ja tämä seikka pätee myös digiin. Mutta ehkäpä huomenna et työmatkalla keskittyisikään kännykkääsi, vaan käyttäisit matkasi kanssamatkustajia tai maisemia tarkkaillen? Saatat oppia paljon uutta elämästä.