Ei liene kenellekään yllätys, että internetiin voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa. Painetun sisällön sensuurit ja lähdekritiikit eivät päde internetin villissä maailmassa. Kuka tahansa on vapaa kirjoittamaan mielipiteensä vaikka se perustuisi pelkkään virheelliseen tietoon. Onpahan olemassa jopa kokonaisia uutismedioiksi naamioituja nettisivuja, jotka johtavat lukijaansa tietoisesti harhaan ja julkaisevat tarkoituksella provosoivia ja valheellisia uutisia. Tällaisia sivustoja kutsutaan valemediaksi. Vaikka tämä fakta on useimmilla tiedossa, saattaa ihmisten lähdekriittisyys joskus pettää, eikä sivuston luotettavuutta tarkasteta huolella ennen artikkelin lukemista. Tällöin saattaa tulla lukeneeksi jotakin, joka on hyvin kaukana totuudesta, ja pahimmassa tapauksessa jopa tulleeksi levittäneeksi tällaista epäinformaatiota eteenpäin muille, joille ei tule mieleenkään tarkastaa asian paikkansapitävyyttä.
Netissä ei kannata olla naiivi
Turha sinisilmäisyys kannattaa nettimaailmassa unohtaa täysin. Vaikka digitalisaation myötä ei ajattelu enää olekaan yhtä suuressa osassa elämäämme kuin joskus aiemmin, ei tarvitse ryhtyä ihan uunoksi. Hakukoneet ovat oivallinen työkalu, joiden avulla pääsee käsiksi kaikkiin internetin syövereistä löytyviin miljooniin sivuihin ja joiden avulla näistä sivuista sopivien suodattamisesta tulee helpompaa kuin koskaan. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä yksi asia: vaikka käyttäisitkin valtaosan suosimaa ja turvallista hakukonetta, joka päivittää algoritmejaan jatkuvalla syötöllä, ei mikään hakukone pysty kitkemään pois kaikkia valesivustoja tuloksistaan. Hakukone siis tarjoaa sinulle kaikki hakuasi vastaavat tulokset, mutta itse lähdekriittisyys jää sinun kontollesi. Sitä onkin siis syytä harjoitella huolella.
Miten olla lähdekriittinen?
Jos näet provosoivan artikkelin, joka sisältää mahdollisesti provosoivia kuvia ja hyvin kyseenalaisen otsikon ja sisällön, pitäisi hälytyskellojen alkaa heti soida. Tällaisen artikkelin klikkaamista kannattaa mielessään punnita pariin otteeseen, sillä se saattaa johtaa sinut haitalliselle sivustolle, joka pahimmassa tapauksessa tuhoaa tietokoneesi. Mikäli kuitenkin päädyt sivulle lukemaan artikkelin, tarkastele kaikkea lukemaasi huolellisesti. Kuulostaako tarina totuudenmukaiselta vai liioitellulta? Onko sen julkaissut valtamediaan kuuluva sanomalehti vai tuntematon nettisivu? Millaisia ovat muut kyseisen sivun artikkelit tai uutiset? Usein jos jokin kuulostaa uskomattomalta, sitä se myös on. Tämä on hyvä muistaa ennen kaikkea netissä, jossa trolleja pyörii kuin keskiaikaisten satujen metsissä konsanaan.