Digivallankumous saattaa kuulostaa pelottavalta – jopa melkein liian scifiltä ollakseen totta, mutta fakta on se, että digivallankumous on täällä, tässä ja nyt. Se on keskuudessamme ja läsnä lähes kaikkialla. Vaikka vallankumous sanana saattaa kuulostaa pompöösiltä ja suurelta, ei se kuitenkaan ole missään määrin liioiteltu valinta, sillä digi loi ihmiskunnalle ikään kuin toisen ulottuvuuden tyhjästä räjähdysmäisellä nopeudella.
Digi ei kuitenkaan missään nimessä tullut yllättäin, vaikka sen lopulliset vaiheet ja mittakaava tulivatkin tutuiksi suhteellisen ripeästi. Digi on kytenyt pinnan alla jo noin sadan vuoden ajan aina 1900-luvun alkupuolen alkeellisista tietokoneviritelmistä saakka. Vaikka tuon ajan jättiläismäiset viritelmät ja esimerkiksi sodankäynnin avuksi kehitetyt digilaitteet ovatkin kaukana tämän päivän viihdeteknologiasta, loivat ne tietämättään jatkuvasti sen kehityspolkua ja antoivat digille eväät menestyä tänä päivänä niin hyvin, kuin me sen tänäänkin todistamme menestyvän.
200 vuotta sitten nykyisenkaltainen teknologia olisi kuulostanut hullunkuriselta
Ei liene yllätys, että digi yltää mittakaavaltaan ihmiskunnan suurimpiin uudistuksiin koko sen historian ajalta. Varmaa on ainakin se, että se on viimeisin tämän mittaluokan keksintö. Lisäksi digivallankumous on ihmisten olemassaolon ajalta mitattuna tapahtunut hyvinkin vähän aikaa sitten ja äärimmäisen ripeään tahtiin. Ei tarvitse mennä ajassa taaksepäin kuin noin 20 vuotta, kun ajatus jokaisen taskusta löytyvästä, internetyhteydellä ja pohjattomalla viihdekokoelmalla varustetusta, kaikki maailman ihmiset toisiinsa sosiaalisen median avulla yhdistävästä älypuhelimesta olisi ollut täysin naurettava ja scifin kuuloinen idea.
Tietyllä tavalla elämme siis nykyäänkin jonkinlaista digin murrosaikaa, kun monet sovellukset ovat vasta kehityksensä alku-uomissa. Vaikka nykyään puhelimien kasvojentunnistus ja tuhannet sovellukset ja ominaisuudet saattaisivatkin vaikuttaa kehityksen vuorenhuipulta, ei ole salaisuus, että digin kanssa tehdään töitä koko ajan, eikä kehitys todellakaan lopu tähän. Niin kauan kuin on jotakin kaupallistettavissa olevaa keksittävää, sitä keksitään takuulla. Varmaa on siis se, että digi ei ole lähdössä mihinkään. Siitä on tullut peruuttamattomasti osa meidän jokaisen elämää, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että mikään ei voi hidastaa sen kehitystä. Aika näyttää, mitä digivallankumous tuo mukanaan seuraavaksi.